Snoeicursus fruitbomen

Snoeicursus fruitbomen ism Brabantse Kouters

Heb je zelf hoogstamfruit of wil je in de toekomst graag een boomgaard aanleggen? Heb je net hoogstamfruitbomen aangekocht via onze actie Behaag je tuin? Onze basissnoeicursus maakt je wegwijs om je bomen ‘in vorm’ te houden.

Een correcte snoei is niet alleen van belang voor een rijke oogst, maar draagt ook bij tot het vormen van gezonde en landschappelijk waardevolle hoogstamfruitbomen, die voor mens én dier veel te bieden hebben.

Je schrijft je meteen in voor de beide seizoenscursussen, winter en zomer. Zo zie je de evolutie en gevolgen van je snoeiwerk. In beide periodes krijg je eerst een online theorieles en in het daaropvolgende weekend een halve dag praktijkles. Zo kan de kennis al inzinken en kun je tijdens de praktijk nog al je vragen stellen. Op de praktijkdag neem je zelf de snoeischaar in de hand en snoei je onder begeleiding van een expert een aantal fruitbomen van diverse leeftijden.

De wintersnoeicursus vindt plaats op donderdag 16 februari (theorie) en zaterdag 18 februari (praktijk). De zomersnoeicursus gaat door op woensdag 30 augustus en zaterdag 2 september (praktijk).

Tijdens het inschrijven kies je meteen welk dagdeel van de praktijkles je volgt. In de voormiddag wordt de praktijkles in Hof ter Dreef in Meise gegeven, in de namiddag gaat de praktijkles in het Neromhof Meise door. Beide locaties hebben bomen van een andere leeftijd. Zo kan je de praktijkervaring opdoen die je nodig hebt voor je eigen bomen thuis.

  • 10u – 12u30: Hof ter Dreef, Meise: hier staan een twintigtal heel jonge bomen (2 jaar oud) waar we de vormsnoei op toepassen en twaalf heel oude bomen die we een grondige onderhoudssnoei geven
  • 13u15 – 15u45: Neromhof, Meise: deze bomen met een gemiddelde leeftijd (jongste bomen 15 jaar, oudste bomen ong. 40 à 50) hebben twee jaar geleden een onderhoudsbeurt gekregen

Deze cursus is een initiatief van Regionaal Landschap Brabantse Kouters i.s.m Hof ter Dreef en de gemeente Meise en wordt financieel ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant. Jeroen Rappé van Tree-Hive geeft de snoeicursus.

Praktisch

  • donderdag 16 februari van 20u tot 22u: online theorieles wintersnoei
  • zaterdag 18 februari van 10u tot 12u30: praktijkles wintersnoei in Hof ter Dreef, Meise
  • zaterdag 18 februari van 13u15 tot 15u45: praktijkles wintersnoei in Neromhof, Meise
  • woensdag 30 augustus van 20u tot 22u: online theorieles wintersnoei
  • zaterdag 2 september van 10u tot 12u30: praktijkles zomersnoei in Neromhof, Meise
  • zaterdag 2 september van 13u15 tot 15u45: praktijkles zomersnoei in Neromhof, Meise
  • kostprijs: 25 euro voor de volledige cursus
  • inschrijven en betalen doe je via de link hieronder, een tiental dagen voor de start van de les ontvang je een mail met de laatste praktische informatie

Schrijf je in.