Blog

De stage van Davy

Op regelmatige basis vertellen we iets over ons zelf. Het verhaal achter de boer. Vandaag ga ik het hebben over mijn stage.

Iets meer dan een jaar geleden zijn wij een opleiding Land- en tuinbouw gestart. Aansluitend volgde er twee stage periodes van ieder 10 dagen.

Mijn eerste stage

Mijn eerste stage was bij bioboer Koen Busschots te Koningshooikt. Het bedrijf was van oorsprong gangbaar en is in 1978 omgeschakkeld naar bio. De laatste 10 jaar is er naast fruit ook groeten bijgekomen voor meer diversiteit.

Tien vrijdagen heb ik met veel plezier mogen mee helpen. De sfeer zat goed, we werkte meestal met een vijf tal mensen in groep samen. Natuurlijk is tien dagen is veel te weinig, maar alle beetjes helpen.

Wat mij het meeste is bijgebleven is het wieden van wortels.

Met vijf personen naast elkaar plat op onze buik liggend op een platform hangend achter een tractor die over het veld kruipt met wat motregen op de rug. SUPER!

Of nog, met drie naast elkaar op een planttoestel zitten (rode biet voor de geïnteresseerde) met op de achtergrond een streepje klassieke muziek.

Wat mij ook vooral is bijgebleven is het middag eten. Elke dag vers gekookt, gezellig samen met een 12 tal mensen aan de tafel.

Mijn tweede stage

Mijn tweede stage heb ik bij de zelfoogstboerderij de Klepper in Wolvertem mogen doen. De Klepper is een totaal ander bedrijf. Kleiner, meer diversiteit en zelfpluk. Dit was zeker meer mijn ding.

Sigrid en Dave zijn twee heel lieve mensen. Ik heb honderduit vragen mogen stellen en ik heb enorm veel bijgeleerd. Zo heb ik tomaten leren dieven en opbinden, met een zaaimachine leren werken en ook een eerste keer met de tractor mogen rijden.

Een leuke anekdote die ik zeker wil meegeven:

Ik kan geen tomaten plukken

Lang verhaal kort, afgelopen zomer heb ik op de boerderij van Sigrid en Dave mogen letten. Dat hield ook het plukken van tomaten en paprika’s in. In die periode was de productie wat minder …

Nadien hebben ze van hun leden te horen gekregen dat ik niet kon plukken, want er waren te weinig tomaten 🙂

Ik draag de mensen een warm hart toe, daarom een beetje reclame. Ben je van Meise, Wolvertem of omstreken en je wilt in tegenstelling tot ons concept (pakketten) zelf plukken/oogsten en tegelijkertijd het boerderij gevoel beleven dan is een groenteaandeel bij de Klepper misschien iets voor jullie.

Leave your thought