Blog

passata van tomaten

Je kan zorgen dat je de hele winter door van onze heerlijke tomaten allerhande gerechten kan maken?  Elk jaar maken wij zelf verschillende porties ‘passata di pomodoro’ om er nadien lekkere soep of tomatensaus of spaghetti mee te maken. T is heel dankbaar en je moet geen blikken meer kopen.

Verzamel of koop grote glazen potten met een stevig ijzeren schroefdeksel.
Deze potten moet je voor gebruik wel goed steriliseren door ze af te koken in een grote kom water. Zo ben je zeker dat je je tomaten passata een heel jaar kan bewaren.
 
Passata maken kan op verschillende manieren, een beetje naar eigen keuze en smaak.  Je kan de hele tomaten inmaken of je kan de schil eerst verwijderen en ook alle pitten verwijderen… Gewoon proberen en proeven wat je het lekkerste vindt lijkt mij.

Zelf verwijder ik de schil en de pitten om echte zuivere passata te hebben.  Ik voeg enkel wat zout toe voor de bewaring. Andere kruiden zoals peper of provençaalse kruiden gebruik ik pas afhankelijk van wat ik wil klaar maken.

Hoe ga je te werk?

Zet een grote pot water op het vuur om de tomaten van hun schil te ontdoen.  Zet ook een kom ijskoud water klaar om de tomaten in te laten schrikken nadien dat helpt om de schil makkelijker te verwijderen. Tomaten emonderen noemt dat in kokstermen.

Maak een kleine kruisje onderaan de tomaat en leg ze voorzichtig in het kokende water.  Wanneer je ziet (na een halve minuut vaak al) dat de schil aan je inkeping begint op te krullen, haal je de tomaat uit het kokende water en laat schrikken in je kom koud water. En pellen maar

Nadien snijd je alle tomaten in kleine blokjes en breng ze aan de kook in een grote kookpot. Hoe langer je dit mengsel zachtjes laat stoven, hoe steviger je passata zal zijn… dus ja, tomaten passata maken neemt nu veel tijd in beslag maar deze winter geniet je daar met volle teugen van.

Wanneer de hoeveelheid tomaten in je kom gereduceerd is tot de helft ongeveer, kan je dit warme mengsel zo in je bokalen gieten, deksel erop en laten afkoelen… Of je kan dit mengsel eerst nog door je passe vite draaien om alle pitten te verwijderen.

Test of ze volledig gesloten zijn door je bokalen warm op hun deksel te zetten en laat dan afkoelen.  Geef ze een leuk label en bewaar ze op een koele donkere plaats en je wintervoorraad is klaar.

Wij hebben in Frankrijk een geweldige machine gevonden om heerlijke passata mee te maken…uit de oude tijd.

Leave your thought