Blog

Permacultuur & Hof ter Dreef

Perma watte?

Waarschijnlijk heb je nog nooit van Permacultuur gehoord. Het woord bestaat uit twee delen “perma” permanent of blijvend en “cultuur” landbouw. In plaats van elk jaar de grond om te ploegen en nieuwe plantjes te zaaien, gaat men in Permacultuur met meerjarige werken om zo de bodem zo min mogelijk te storen.

Permacultuur kan je op zo wat alles toepassen en niet enkel op voedsel productie. Hier heb je een mooie overzicht van wat Permacultuur is. Ik ga jullie niet vervelen met theorie, maar wel beschrijven wat Hof ter Dreef van plan is met Permacultuur.

Bosrand als inspiratie

Als je kijkt waar er de meeste soorten van fauna en flora voorkomen dan ik dat niet op het veld of in het bos maar in de overgang, ofwel de bosrand. In de boskant krioelt het van het leven en soorten.

Wij gaan ook zo een strook aanleggen naar het voorbeeld van de natuur maar wel enkel met eetbare soorten. In Permacultuur werk je niet horizontaal maar in lagen. In theorie zijn er 7 maar wij zullen er een vier tal gebruiken.

7 permacultuur lage

In onze strook komen asperges (groene) laagstam fruitboom, bessenstruiken, doorlevende groenten en een kruidlaag. Dit jaar starten we met de asperges in te kuilen want die hebben enkele jaren nodig en in het voorjaar van 2019 worden de fruitbomen en struiken aangeplant en later volgen de doorlevende groenten en kruiden.

Misschien dat we ook klimmers (druif, kiwibes, …) op termijn planten die dan in de fruitbomen kunnen groeien.

Waarom

We willen vooral veel insecten en bestuivers aantrekken voor bevruchting van vruchtgewassen en om plagen in te dijken.

Daarnaast is het leuk dat deze strook ook meerdere eetbare producten oplevert doorheen het jaar.

Maar ook observeren wat de natuur doet en zo een betere moestuinder worden is deel van de oefening.

 

 

 

Leave your thought